Når du skal lage en undersøkelse
Når du skal lage en undersøkelse
Når du bestemmer deg for å lage en undersøkelse, er det noen ting som kan hjelpe deg i prosessen.
Hva vil du undersøke?
Det første du må vurdere er hva behovet ditt er. Hva vil du ha mer kunnskap om? Du har kanskje en konkret problemstilling som du vil ha belyst, kanskje du snart skal ha foreldresamtaler eller du har kanskje et ønske om å følge litt mer med på hvordan elevene dine har det.
Når du kjenner behovet ditt, kan du også bedre begrense hvilke spørsmål du trenger å stille dine elever. Husk at det er best å holde seg til ett «tema» om gangen. Hvis du vil avdekke flere eller noen store områder, så husk bare at elevene kan klare å svare på 10-15 spørsmål på barnetrinnet, 20-25 på mellomtrinnet og maks 35 (helst færre!) på ungdomstrinnet.
Hvis du trenger å stille elevene flere spørsmål, er det bedre å gjøre to undersøkelser, enn én stor og legge til en ventetid på for eksempel en uke mellom undersøkelsene. Det er bedre for elevene, men også for deg selv, da det er lettere for deg å ha overblikk over to mindre rapporter, enn én stor.
Sosiogram: Klassetrivsel
Hvor ofte vil du undersøke elevenes trivsel?
Det er en god idé å gjøre mindre, men hyppigere undersøkelser. Hyppigere undersøkelser gjør at du kan følge elevenes trivsel og utvikling over tid, og det gir deg også et så oppdatert bilde som mulig. Husk at undersøkelser alltid er et øyeblikksbilde, derfor vil en undersøkelse som er flere måneder gammel, ikke være optimal å bruke hvis du vil lage nye grupper i gruppeverktøyet
Vi kan anbefale at du gjør minst fire undersøkelser i løpet av et skoleår – gjerne flere. Husk at du kan kopiere innhold hvis du har satt sammen en undersøkelse du synes fungerer bra. Hvis du kunne tenke deg å lese hvordan andre Klassetrivsel-brukere tilrettelegger arbeidet med Klassetrivsel gjennom et skoleår, kan du finne et blogginnlegg om det her
Hvor kan jeg lære mer om hvordan jeg bruker Klassetrivsel?
Vi har en god e-lærning hvor vi har samlet alt du trenger å vite om å betjene Klassetrivsel. Vi har også laget en hurtigveiledning hvis du vil komme raskt i gang.
Skal du i gang med å forberede foreldresamtaler?
Husk at Klassetrivsel kan støtte og forberede deg til samtalene. Du kan lese mer om Klassetrivsel og foreldresamtaler her.